ZENETÁR

 • MÁTRAI KÉPEK II.

  A Mátrai képek Il. című fejezetben, hasonlóan a Mátrai képek l. fejezethez a Heves megyei Sirok és a hozzá közel eső Bükkszék, Recsk egy-egy pásztorhagyományokkal bíró családjának tárogatós és klarinétos hagyatékából válogattam. A most közölt 89 tételből 66 saját gyűjtésem, a maradék 23-t Sárosi Bálint gyűjtötte id. Pozsik Istvántól (Bükkszék) és Zsidai Józseftől (Recsk). A videókon Novák Pál klarinétozik.

 • NOSZVAJI DALOSKÖNYV

  Az itt közreadott gyűjtemény a Bükk-hegység lábánál fekvő Noszvaj község lakosainak népzenei emlékeit mutatja be. A népdal a kultúra természetes része volt még nemrég Noszvajon is, amire bizonyság az itt közölt népzenei gyűjtések sora. Bízom benne, hogy gazdára találnak, és sok örömet okoznak majd éneklőknek és hallgatóknak egyaránt. A felvételek 98 százaléka első közlés, ezzel a magyar népzenei térkép egy újabb területtel bővült.

 • MÁTRAI KÉPEK I.

  Az audiovizuális oktatási segédlet célja, hogy megkönnyítse a benne található népzenei gyűjtések megtanulását és elterjesztését. A népzenei felvételek forrásai és egyéb tulajdonságai az adatbázisban részletesen elérhetők. Tanulók és tanárok figyelmébe egyaránt ajánlom.

 • TÚL A VÍZEN

  A hetedik. Egyik ámulatból a másikba esve hallgattam Berecz Andrist, aki olyan gyergyói dallamokat dúdolt nekem, amikhez hirtelen nem tudtam dallampárhuzamokat állítani (megjegyzem, hosszabb gondolkodás után sem).

 • MEGJÖVENDÖLE VOLT RÉGEN

  “A karácsonyi ünnepkör rendkívül gazdag hagyományából azokat a számomra legkedvesebb dalokat, énekeket válogattam erre a lemezre, melyek több éven át adventi műsoraimat alkották." (Bárdosi Ildikó)

 • ARANY JÁNOS DALOSKÖNYVE

  Ki ne ismerné Arany János nevét? Az iskolában mindannyian megtanultuk. Olvastuk a Toldit, verseit, tudjuk, hogy Nagyszalontán született egy elszegényedett nemesi családban és tudjuk, hogy legkedvesebb barátja Petőfi Sándor volt...

 • MÁTRAALJA A HAZÁM

  Élt néhány család valamikor a Siroki és Bükkszéki dombok ölelésében megbúvó Lyukva tanyán, köztük a Novák család, akik emlékezetük szerint mindég pásztorkodással foglalkoztak a Mátraalján. Búcsúkor és más sátoros ünnepeken messziről is eljöttek a rokonok, ilyenkor együtt múlatták az időt énekszó mellett.

 • ZÖLD ERDŐBEN LAKOM

  "Versenyre keltem a madarakkal" - mondta Pál István nógrádi juhász a határban legeltető pásztor zenéjéről. Ezt a "hangversenyt" - ennek emberi szólamát - idézi fel ez a lemez, Pál István énekével, duda - és furulya szavával.

DALOK SZENT IVÁN ÉJSZAKÁJÁRA

Énekel: Bárdosi Ildikó